Wat kan ik doen als ik zelf een KOPP-kind ben?

Wat kan ik doen als ouder van een KOPP-kind?

Wat kan ik doen als naaste van een KOPP-kind?

Wat kan ik doen als ik zelf een KOPP-kind ben?

 

Wat kan ik doen als ik zelf een KOPP-kind ben?

Je ben niet de enige!

Als je vader of moeder een psychisch of verslavingsprobleem heeft is het voor jou waarschijnlijk ook moeilijk en maak je je zorgen. In Nederland zijn er jaarlijks 577.000 kinderen die opgroeien met een ouder met psychische of verslavingsproblemen. Je bent niet de enige! Maar wat kun je doen?

Praat erover met wie je vertrouwt

Praat erover. Probeer niet alles in je eentje te doen. En als je dingen niet begrijpt, kun je het vragen. Je hoeft niet meteen alles aan iedereen te vertellen, maar bedenk wie je in vertrouwen kunt/wilt nemen. Dat kunnen je eigen ouders zijn, maar veel kinderen/jongeren vinden het ook fijn om met iemand van buiten het gezin te praten: een vriend of vriendin, een moeder van een vriend(in), de buren, een meester of juf, docent of mentor, een tante of oom, de voetbaltrainer etc.

Praten is geen roddelen

Soms kun je het idee hebben dat je je eigen ouder(s) afvalt en roddelt als je met anderen over de thuissituatie praat, maar dat is niet zo. Jij kunt er niks aan doen dat je ouder deze problemen heeft, het is niet jouw schuld en je kunt het ook niet zomaar oplossen. Jouw vader of moeder is verantwoordelijk voor het zoeken van hulp voor de eigen problemen. En jij mag steun zoeken voor jezelf en je hart luchten bij iemand die je vertrouwt.

Praten met de huisarts

Je kunt ook altijd terecht bij je huisarts of jeugdarts. Je kunt samen met een van hen bekijken hoe de thuissituatie in elkaar steekt en of je ondersteuning wilt. De arts zal samen met jou bespreken hoe jullie je ouders kunnen betrekken als je onder de 16 jaar bent. Veel kinderen/jongeren vinden hulp vragen een teken van zwakte, maar dat is niet zo. Jij bepaalt zelf wat je wel en niet aan steun nodig hebt.

Praten met lotgenoten

Soms krijg je via de hulpverlener van je ouder(s) een gesprekje of een groepscursus met andere KOPP-kinderen of -jongeren. Veel kinderen/jongeren maken daar gebruik van en hebben er veel aan. Het kan fijn zijn om met ‘lotgenoten’ ervaringen uit te wisselen en te leren hoe je met lastige situaties om kunt gaan, die veel andere kinderen/jongeren niet meemaken.

Chatten en mailen

Via www.kopstoring.nl (16-25 jaar) kun je online een groepscursus volgen of gebruik maken van de emailservice. Onder begeleiding van een ervaren coach krijg je tips hoe je met de thuissituatie om kunt gaan, zodat jij niet in de knel komt. Je kunt hier zonder verwijzing van de huisarts, kosteloos en anoniem gebruik van maken. Heel veel KOPP-kinderen en -jongeren hebben er al gebruik van gemaakt en zijn er positief over. Ook via Labyrinth/Inperspectief kun je informatie en lotgenoten vinden.

KOPP/KVO is een website van het Trimbos-instituut.

Samenwerken aan preventie en zorg voor kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen (KOPP/KVO)

 

 

 

© 2016 TRIMBOS-INSTITUUT

www.trimbos.nl    koppkvo@trimbos.nl